Bornholm ruster sig til mere F&U i topklasse

11. oktober 2016
’Her tester vi fremtiden på både nye og gamle enheder i nogle af Danmarks mest charmerende huse med energiklasser i den lave ende – altså nyt og
gammelt hardware i huse uden en tæt klimaskærm’, siger Rasmus Sielemann Christensen, adm. direktør, Bornholms Energi & Forsyning.


EcoGridEU-projektet har engageret over 2.000 bornholmere
og skabt international opmærksomhed. Med fyringssæsonen
2016/17 starter EcoGrid 2.0 for alvor, og den nye direktør for
Bornholms Energi & Forsyning, Rasmus Sielemann Christensen,
glæder sig, for der står meget på spil for øsamfundet – og verden.

Lidt nord for Rønne knejser en flok nye vindmøller, og nede på havnen er ombygningen af kraftvarmeværkets blok 6 fra kul til bæredygtig biomasse i fuld gang. Vindmøller og træpiller er to hjørnesten i Bornholms ambition om som Bright Green Island at blive CO2-neutral i 2025.

-       Jeg tror, det er realistisk at nå målet, men det kræver, at vi alle gør os utrolig umage. Alle gode kræfter skal forene sig, siger adm. direktør Rasmus Sielemann Christensen, der tiltrådte som topchef for Bornholm Energi & Forsyning den 1. juli.

Multiforsyningsselskabet, der er resultatet af en fusion mellem elselskabet Østkraft og fjernvarmeselskabet Bornholms Forsyning, har en nøglerolle i den grønne omstilling af Østersø-øen.

Hvis visionen om at være en 100 procent grøn ø skal lykkes, skal der rejses flere vindmøller, flere tusinde oliefyr skal skifte til fjernvarme eller varmepumper, og der skal implementeres nye transportløsninger med alternativer til benzin og diesel.

Bornholms Energi & Forsyning deltager aktivt på mange fronter – herunder også som praktisk koordinator af forsknings- og udviklingsprojektet EcoGrid 2.0.

-       Udviklingen på energi- og it-området er global og bevæger sig med en hastighed, jeg aldrig har oplevet før. Hvis vi som energiselskab ikke kobler os på udviklings- og demonstrationsprojekter, vil det på længere sigt påvirke vores forsyningssikkerhed. Vi skal være ’up to date’ bl.a. for at time vores investeringer i elnettet på den mest hensigtsmæssige måde. Derfor deltager vi gerne sammen med partnere i internationale projekter, siger Rasmus Christensen, der kommer fra SE-koncernen og bl.a. har en fortid i Kina.

Levende testpersoner

EcoGrid-EU-projektet har sat Bornholm på det globale landkort, og i de forgangne 3-4 år har der været en lind strøm af gæster fra ind- og udland for at høre nærmere om forsøgene på at lave smartgrid med over 2.000 bornholmere som særdeles levende testpersoner.

-       Evner forpligter. Bornholm er et enestående testmiljø, hvor vi har alle de karakteristika, et større samfund har, i overskuelig skala. Vi er et mindre, men velfungerende samfund med skoler, ældrepleje, hospital, bibliotek, boliger, større industrivirksomheder og så videre. Elmæssigt hænger vi sammen med Sverige, men det sker, at søkablet bliver revet over, og så skal vi klare os selv, påpeger Rasmus Christensen.

Tusind familier deltager

EcoGrid 2.0 blev skudt i gang i foråret med en seance på DTU i Lyngby og består af ni parter. Knap 1.000 bornholmske familier stiller varmepumper eller el-radiatorer til rådighed for projektet, der for alvor starter med den nye fyringssæson. En af opgaverne bliver at udvikle et marked for de fleksibilitetsydelser, elnettet kommer til at betjene skal af i fremtiden for at få elproduktion og forbrug til at matche hinanden fra sekund til sekund.

At styre en varmepumpe giver ikke meget mening for elsystemet, så ideen er at ’pulje’ kunder ved hjælp af et par såkaldte aggregatorer, der styrer el-apparaterne på vegne af familierne, inden for de komfortgrænser, hr. og fru Kofoed bestemmer.

Bornholms Energi & Forsyning er i gang med at kontakte flere mulige deltagere og få deres accept af at deltage i den nye runde F&U. Uden gode personlige relationer mellem energiselskab og kunder, er den slags projekter umulige at gennemføre.

Danmarks smukkeste huse

Rasmus Christensen vurderer, at det er godt at have forskelige typer projekter for at udvikle de løsninger, der bl.a. skal sikre en fortsat udbygning med vindenergi og solceller. Et demonstrationsprojekt som EnergyLab Nordhavn giver mulighed for at teste helt nye løsninger i en helt ny bydel, mens EcoGrid-EU og nu EcoGrid 2.0 tager udgangspunkt i boliger med apparater, der kan have op til 25 år på bagen.

-       Her tester vi fremtiden på både nye og gamle enheder i nogle af Danmarks mest charmerende huse med energiklasser i den lave ende – altså nyt og gammelt hardware i huse uden en tæt klimaskærm, siger direktøren.

Danmark har et af verdens mest stabile elnet, så kunderne har el i stikkontakterne 99,997 procent af tiden. Også på Bornholm er leveringssikkerheden høj, men Rasmus Christensen ser udfordringer i horisonten.

-       Vi ser ind i en fremtid med mere vedvarende energi, batterier, elbiler og varmepumper. Der vil blive steder på nettet med en hård belastning hen over døgnet. På længere sigt skal vi kunne flytte en del af forbruget, for at jævne det ud, vurderer han.

For den nyslåede direktør er det også vigtigt at tiltrække videnarbejdspladser og energi- og klimaturister. Mange kommer til Bornholm for at nyde naturen og de seneste år har det kulinariske også fået et løft. Glæden for naturperler, kulturskatte og gourmet-restauranter bliver nu suppleret med interessen for grønne løsninger. Alene EcoGridEU har tiltrukket 400 beslutningstagere fra 52 lande.

-       Danmark bliver betragtet som et miljømæssigt foregangsland – det har jeg selv oplevet fra min tid i Kina. Med stærk opbakning fra det politiske system er Bornholm et af de grønne fyrtårne – og det skal vi udvikle videre på, siger Rasmus Christensen.

Læs mere på www.ecogridbornholm.dk og www.brightgreenisland.dk

Share on Facebook

Flere nyheder

Kontakt

SPØRGSMÅL og besøg i Villa Smart

Pauli Hjorth Hansen (BEOF)
phh@beof.dk
Telefon: 56 930 952 eller 40 283 007

Presse

Jesper Tornbjerg (Dansk Energi)
jto@danskenergi.dk
Telefon: 35 300 470

Nyhedsbrev

Følg med i projektet. Vi opdaterer løbende og spammer ikke. Kun relevant og ny information sendes ud, og man kan altid framelde sig igen.

Tak for din tilmelding. Du hører fra os snarest.

Et eller andet er gået galt. Tjek lige felterne
og prøv eventuelt igen senere