Fyringssæsonen skyder EcoGrid 2.0 i gang

11. oktober 2016
"Jeg glæder mig til, at vi nu snart begynder at få data, der kan bruges til at udvikle energisystemet og forhåbentlig også føre nogle gode tilbud til vores kunder med sig", siger Kim Kock-Hansen, projektleder hos BEOF.

Ca. 1000 bornholmske hjem lader deres varmepumper og el-radiatorer styre som en del af forsknings- og udviklingsprojektet EcoGrid 2.0. Bornholms Energi & Forsyning, der står for kundekontakten, har udpeget en ny projektleder: Mød Kim Kock-Hansen.

Fyringssæsonen står for døren, og 1.000 bornholmere er ved at være klar til en ny sæson test af elementer til fremtidens intelligente energisystem. EcoGrid 2.0-projektet blev officielt startet for nogle måneder siden, men nu er det alvor.

Bag kulisserne har de ni parter bag projektet gjort sig klar, og - nok så vigtigt - Bornholms Energi & Forsyning har fået styr på de 1.000 familier og deres udstyr. Med i projektet er ca. 700 husstande med varmepumper og ca. 300 med el-radiatorer. Alle hjem er udstyret med målere og kan levere data til projektet.

-      Grunden er ved at være lagt til at gennemføre nogle rigtig spændende forsøg og analyser, fastslår projektleder Kim Kock-Hansen, 46 år, fra Bornholms Energi & Forsyning.

Vagtskifte

EcoGrid 2.0 står på ryggen af det afsluttede EcoGridEU-projekt, hvor Maja Bendtsen fra Østkraft var en slags mor for projektet og dets 2.000 deltagende familier. Hun har fået nyt arbejde hos maskinfabrikken Jensen Denmark i Rønne, og Østkraft er fusioneret ind i det nye Bornholms Energi & Forsyning.

Kim Kock-Hansen griner lidt ved tanken om, at han nu skal være ’far’ for EcoGrid 2.0, men han er i hvert fald klar til at påtage sig en central rolle i projektet.

-      Jeg kan mærke, at partnerne brænder for sagen, og nu handler det om at udvikle nogle produkter til et marked, der ikke er udviklet, siger han, der er indfødt bornholmer, men som mange andre unge måtte forlade øen for at få en uddannelse.

Hjem til Bornholm

Kim Kock-Hansen har læst geologi og arbejdet i henholdsvis Aarhus og København, inden han vendte tilbage til Østersø-øen sammen med sin jyskfødte hustru Gunhild og deres dengang nyfødte tvillinger, Josefine og Jonas.

-      Valget stod mellem Herning og Bornholm. Vi blev lokket af huspriserne og valgte lige at prøve. Nu er der gået 11½ år, og vi er begge glade – ja, og børnene er vilde med det, siger Kim Kock-Hansen.

El-radiatorerne og varmepumperne ude i de bornholmske hjem lader sig styre, men nogle af de vigtige spørgsmål, der skal besvares, er, hvilke komfortgrænser, familierne har. Kan de leve med 18 grader i deres hjem i fire timer – eller skal der konstant være minimum 21 grader i stuen?

En anden opgave er at blive klogere på, hvilke fordele elnettet kan have af en smartere styring af en del af elforbruget – og hvilke økonomiske gevinster, der kan opstå, og hvordan de kan deles mellem de involverede parter.

17 år i it-branchen

EcoGrid 2.0 er langt hen ad vejen et it-projekt, hvor mulighederne for at udnytte den hastige digitalisering af energisektoren skal eksamineres. Kim Kock-Hansen har kun været hos Bornholms Energi & Forsyning siden i sommer, så han er stadig ved at læse og lære sig ind på energibranchen. Til gengæld kan han - efter en for længe siden gennemført omskoling fra akademiker til it-ekspert - bidrage med solid viden og pædagogik fra 17 år i it-branchen med udvikling og undervisning bl.a. af ledige.

-      Hvorfor energi? Jeg har en naturvidenskabelig baggrund, og jeg synes, at Bornholms visioner om at blive en Bright Green Island lyder spændende. Ved at være med i forsknings- og udviklingsprojekter i en større kontekst, kan vi skabe nye muligheder for Bornholm og bornholmerne, siger Kim Kock-Hansen, der med EcoGrid 2.0 samarbejder med Dansk Energi (projektleder), IBM, Insero Software, Uptime-IT, DTU Elektro, CBS, KRUKOW og 2+1 og dermed henter nye impulser til klippeøen.

Som bornholmer kender Kim Kock-Hansen de udfordringer, kommunen har med at fastholde og tiltrække unge såvel som ældre. Tidligere lagde fiskeriet en solid bund, men nu er de fleste kuttere skrottet og de fleste arbejdspladser i følgeindustrien på land nedlagt.

Fra sild til energi

Visionen om en Bright Green Island er en reaktion på denne fiskekrise – det samme er forskningscentret Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) i Nexø, som ser på alternativer bl.a. inden for energi og turisme. Kim Koch-Hansen har suppleret sin viden om ledelse med en masteruddannelse fra Roskilde Universitet – med fokus yderområder og koblet op på CRT’s arbejde.

Par, der flytter til(bage), skal helst have to stillinger, og privat for familien Kock-Hansen blev det løst, da Gunhild hurtigt fik job på sygehuset i Rønne, men skiftede til Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole, hvor hun nu er lektor. Familien bor i en nedlagt stationsbygning lidt uden for Rønne – med fjernvarme, så de deltager ikke direkte i EcoGrid 2.0.

-      Men jeg glæder mig til, at vi nu snart begynder at få data, der kan bruges til at udvikle energisystemet og forhåbentlig også føre nogle gode tilbud til vores kunder med sig. Både energisystemet og Bornholm står over for nogle komplekse udfordringer, så det er rigtig spændende, hvis vi sammen kan udvikle nogle gode løsninger, siger Kim Kock-Hansen.

EcoGrid 2.0 finansieres af de involverede parter og Energistyrelsens EUDP-pulje.

Share on Facebook

Flere nyheder

Kontakt

SPØRGSMÅL og besøg i Villa Smart

Pauli Hjorth Hansen (BEOF)
phh@beof.dk
Telefon: 56 930 952 eller 40 283 007

Presse

Jesper Tornbjerg (Dansk Energi)
jto@danskenergi.dk
Telefon: 35 300 470

Nyhedsbrev

Følg med i projektet. Vi opdaterer løbende og spammer ikke. Kun relevant og ny information sendes ud, og man kan altid framelde sig igen.

Tak for din tilmelding. Du hører fra os snarest.

Et eller andet er gået galt. Tjek lige felterne
og prøv eventuelt igen senere