Jyske varmepumper indgår i bornholmsk projekt

11. oktober 2016

Best Green skal etablere ni større varmepumper i Horsens. Varmepumperne vil blive overvåget og styret sammen med eldrevne varmeanlæg hos bornholmske kunder som et led i forsknings- og udviklingsprojektet EcoGrid 2.0

Varmeserviceselskabet Best Green A/S og Horsens Kommune har indgået en aftale om levering af energivenlig opvarmning til syv skoler og to sundhedscentre. Best Green skal etablere eldrevne varmepumper til de ni lokaliteter. Udover at levere varme til de kommunale bygninger kommer varmepumperne også til at indgå i forsknings- og udviklingsprojektet EcoGrid 2.0 på Bornholm.

-       Alle de varmepumper, vi sætter op, bliver overvåget her fra Horsens. Installationerne bliver forberedt til at kunne reagere på spotpriser og de fleksibilitetsmarkeder, der kan opstå fx hos elnetselskaberne. Varmepumperne er dermed klar til smartgrid, uden at vi investerer en hel masse, siger adm. direktør Simon Bak Kristensen fra det Insero-ejede Best Green A/S.   

Med aftalen køber og ejer Best Green varmepumperne, der tilsluttes varmeanlæggene på institutionerne. Kommunen betaler for ’nærvarmen’ på samme måde, som hvis det havde været fjernvarme, plus et serviceabonnement. Best Green står som ejer af varmepumperne med ansvar for drift og vedligehold – herunder køb af elektricitet inklusive certifikater som bevis på, at der er tale om vindmøllestrøm.

Best Green ’puljer’ varmepumperne og vil dermed ad åre - det er i hvert fald ambitionen - opbygge en volumen, der kan være interessant at trække på for elnetselskaber, balanceansvarlige eller andre aktører på elmarkedet.

Best Green er et ungt selskab med tilbud om nærvarme til private, virksomheder og kommuner. Indtil videre leverer Best Green varme svarende til forbruget i 200 husstande. For virksomhedens succes er det ifølge Simon Bak Kristensen vigtig at få erfaringer med fleksibilitet på større anlæg for eksempel på skoler og sundhedscentre, hvor bygningerne kan fungere som energilagre.      

I forbindelse med EcoGrid 2.0 vil Best Green få mulighed for at inddrage (men ikke eje) flere hundrede små varmepumper i bornholmske hjem i sin overvågning og styring. EcoGrid 2.0 er et forsknings- og udviklingsprojekt med mange forskere involveret i teoretisk arbejde, men Best Greens deltagelse som ’aggregator’ får projektet et forretningsmæssigt pift.

-       Vi er en 100 procent kommerciel spiller, så det giver projektet et ekstra ben. Det er nu, vi går fra F&U til forretning, og det er det, der gør EcoGrid 2.0 hamrende interessant, siger Simon Bak Kristensen fra Best Green, der satser på at lave langsigtet forretning ud fra de erfaringer, der høstes med EcoGrid 2.0.

Borgmester Peter Sørensen (S) fra Horsens Kommune ser aftalen med Best Green som et vigtigt element i den grønne omstilling.

-       Med nærvarmeløsningen fra Best Green reducerer vi kommunens CO2-udledning markant. Samtidig sikrer vi en fornuftig, nemmere og billigere drift på en række af kommunens varmeanlæg, siger Peter Sørensen i en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at kommunen allerede det første år opnår en besparelse på varmeudgifterne på en halv million kroner.

Branchechef Helle Juhler Verdoner fra Branchefællesskab for Intelligent Energi (iEnergi) hilser Best Greens succeshistorie velkommen:

-       Det er et godt eksempel på, hvordan en mindre og entreprenant aktør i vores medlemskreds får skabt en velfungerende forretningsmodel, der dels udbreder anvendelsen af varmepumper - og dermed støtter den grønne omstilling - og dels baner vej for, at også fleksibelt forbrug i opvarmningen kan honoreres, siger hun.

Best Greens nærvarmeløsning henvender sig til bygninger og områder - herunder de såkaldte olielandsbyer - uden adgang til fjernvarme.

Læs mere på www.bestgreen.dk

Share on Facebook

Flere nyheder

Kontakt

SPØRGSMÅL og besøg i Villa Smart

Pauli Hjorth Hansen (BEOF)
phh@beof.dk
Telefon: 56 930 952 eller 40 283 007

Presse

Jesper Tornbjerg (Dansk Energi)
jto@danskenergi.dk
Telefon: 35 300 470

Nyhedsbrev

Følg med i projektet. Vi opdaterer løbende og spammer ikke. Kun relevant og ny information sendes ud, og man kan altid framelde sig igen.

Tak for din tilmelding. Du hører fra os snarest.

Et eller andet er gået galt. Tjek lige felterne
og prøv eventuelt igen senere